phoneiconSme tu pre Vás 043/4211 333
Úvod

Zmeny vyhlášky MŽP č. 283/2001 sa dotknú každého, kto nakladá s odpadmi

Ministerstvo životného prostredia SR dňa 25.3.2013 predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 283/2001 Z. z. o vykonaní niektorých ustanovení zákona o odpadoch.

Táto vyhláška nadväzuje na zákon č. 343/2012 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2001 Z. z. o odpadoch, transponuje sa smernica EÚ o skladovaní kovovej ortuti považovanej za odpad, čiastočne sa odstraňuje neúplná transpozícia smernice EÚ o batériách a akumulátoroch, upravuje sa terminológia, ako aj evidovanie odpadov.

Z pohľadu praxe sa zmeny dotýkajú najmä evidovania odpadov v Evidenčnom liste odpadov, a čiastočne aj v Hlásení o vzniku a nakladaní s odpadmi. V evidenčnom liste sa dopĺňajú nové stĺpce, ktoré by mali sprehľadniť tok odpadov ku konečnému spracovateľovi odpadov. Vo vyhláške bude podrobnejšie opísaný spôsob vypĺňania evidencií, čo by malo eliminovať rôzne pohľady na vykazovanie údajov.

EXKLUZÍVNE. Kompletné znenie vyhlášky s vyznačenými navrhovanými zmenami (čoskoro na odpady-portal.sk)

Zmeny nastanú aj v osnove Programov odpadového hospodárstva a to na všetkých úrovniach. POH SR ako aj POH kraja na roky 2011 – 2015 sa však meniť nebudú. Podľa nových osnov budú musieť vypracovať POH obce a pôvodcovia odpadov, ak predložia svoj POH na schválenie po 1.5.2013.

Do vyhlášky sa dopĺňajú podrobnosti Programu prevencie SR, ktorý bude musieť byť vypracovaný ešte tento rok, podrobnosti pri podávaní žiadostí  o súhlas na to, že látka alebo vec sa považuje za vedľajší produkt a nie za odpad, o súhlas na vykonávanie prípravy na opätovné použitie, ako aj o súhlas na prevádzkovanie úložiska kovovej ortuti.

Pomerne rozsiahlou novou časťou vyhlášky je oblasť Úložiska kovovej ortuti a prevádzkových podmienok takéhoto úložiska. Nová evidencia sa zavádza aj pre oblasť Hlásenia výrobcu batérií a akumulátorov o zbere, spracovaní a recyklácii použitých prenosných batérií a akumulátorov a výpočet limitov pre zber použitých prenosných batérií a akumulátorov.

Po podpise tejto vyhlášky ministrom životného prostredia bude jej účinnosť ku dňu 1.5.2013, s výnimkou úpravy Evidenčných listov odpadov a Hlásení o vzniku a nakladaní s odpadmi. Tieto zmeny by boli účinné až od termínu 1.7.2013 a to z toho dôvodu, aby mohli byť uzatvorené Hlásenia za druhý kvartál tohto roku v rovnakých tabuľkách.

Odkaz: http://www.odpady-portal.sk/Dokument/101586/zmeny-vyhlasky-mzp-c-2832001-sa-dotknu-kazdeho-kto-naklada-s-odpadmi.aspx

Pokiaľ sa chcete s nami skontaktovať môžete využiť tento formulár, príp. adresovať vašu požiadavku priamo na
fatra@brantner.sk. Súčasťou formuláru je aj príloha, kde môžete priložiť akýkoľvek súbor.

Vážený zákazník,
dovoľujeme si Vás požiadať o vyplnenie tohto dotazníka, ktorého cieľom je ohodnotiť spokojnosť
zákazníkov so službami spoločnosti Brantner.


Ďakujeme Vám za ochotu a čas strávený vyplnením dotazníka, ktorý nám pomôže pri neustálom zlepšovaní našich služieb.
Dotazník vyhodnotí zodpovedný pracovník.